Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Mi lehet az a kirobbanó kipihentség, ha nem egy szuperhős neve?

2021.05.03 13:57
Mi lehet az a kirobbanó kipihentség, ha nem egy szuperhős neve?

A meditáció a mindennapi életünk része. Kellene, hogy legyen. Valószínűleg nem mondunk túlzóan fájó igazságot azzal, ha azt mondjuk, a meditációnak tényleg vaskosan bele kéne szövődnie az emberek életébe.

De miért mondjuk ezt? Mert az sem mindegy, hol meditálunk. Jobb egy kényelmes matracon elalvás előtt este, mint egy sikátorban hajnali kettőkor. Lássuk, milyen egy jó meditáció, ugyanakkor elmondjuk, szerintünk melyik matracunk passzolna a meditációs „ülep” alá! Lazulj el, helyezd magad kényelembe, nagy levegő: indul az idegnyugtató mélyvíz!

Kiknek segít a meditáció?

A meditáció sok emberen segített már. Csak azon nem, aki nem csinálta. Vagy aki nem bánja, ha nem alszik. Einstein például nem biztos, hogy alkalmazott meditációs gyakorlatokat. Mondhatni tehát, hogy veszíteni nem veszítesz vele semmit. Mármint nem Einsteinnel, hanem a meditációval. Főleg, ha rendszeresen csinálod. Főleg, ha sportolsz is mellette. Valószínűleg ezért van az, hogy a legboldogabb embereknek a Földön nem százas alkarjuk van, hanem már-már szemtelenül nyugodt hozzáállásuk a dolgokhoz. Egy zombiapokalipszis közepén is inkább megcsinálgatják még a kávéjukat, és ha elszürcsölték a teraszon, mehet a menekülés. A zombik addig pedig csak legyenek türelemmel. A meditáció türelemre is tanít – erről később. 

Szép kis mesét meséltünk el, de valamiféle köze mégis van a zombimendemondának a valósághoz: elég szimplán lemenned reggel hétkor az utcára, és körbe nézned négy másodpercig. Nem is kell tovább: az emberek kialvatlanok, fáradtak, a lábuk vonszolja be őket a munkahelyére. Csak a valóságban a munkahely a zombi, mert az eszi meg az agyat, hogy este már csak vacsorázni akarj és aludni. Nem azt mondjuk, hogy ez egészségtelen, bár nem is túl egészséges. Nem azt mondjuk, hogy a munkahelyeddel van a baj. Nem kell váltani csak azért, mert hajtás volt a héten. Azt viszont mondjuk, hogy a hozzáállással már annál nagyobb bajok vannak. Egyél rendesen, de ne egészségtelenül. Igyál rendesen, de ne alkoholt! Pihenj rendesen, és ne csak aludj! És hogyan tudod a tested teljes mértékben ráállítani a pihenésre? Bizony, itt térünk vissza a cikk elejére: meditációval. És hogyan kell meditálni? Azt hittük, sosem kérdezed meg.

 

 

A meditációnak több fajtája is létezik

 

Számos módon el lehet kezdeni. Több fajtája is van: a vezetett meditáció (amikor valaki kívülről segít) és a mozgásmeditáció (a jóga például). Vannak koncentrációra épülő gyakorlatok (egy adott tárgyra fókuszálsz, mondjuk egy gyertya lángjára), és vannak testfigyelésre épülő gyakorlatok (a légzés vagy a szívverés megfigyelése). Csak rajtunk múlik, melyik válik be. Ha kiválasztottuk, maradjunk meg az adott a technikánál, sajátítsuk el azt fokozatosan. De ha nem megy ilyen hirtelen, az sem baj. Erre találták ki a transzcendentális meditációt. Ez egy afféle mantrázó módszer: a mantra leköti az elmét, így megkezdődhet a belső utazás anélkül, hogy rágörcsölnénk. 

 

Ha aggódós vagy, ha szorongsz, ha stresszes vagy, gyakorold valamelyik módszert! Ez is olyan, mint a biciklizés. Gyakorolni kell. Csak itt nem esel el, maximum álomba zuhansz. A meditáció a stresszcsökkentés egyik egyszerű és gyors módja. Legalábbis egyszerűbb és gyorsabb, mint forgolódni egész éjjel.

 

A meditáció nem igényel semmilyen eszközt, bárhol gyakorolhatod (csak ne hajnali kettőkor a sikátorban, főleg akkor ne, ha üldöznek). És mire jó még a meditéjsön? A csend is szórakoztató lesz. Megtöltöd a csendet saját gondolataiddal. Ráadásul olcsó is, mert ingyen van. Csak az idődbe kerül. Abból meg úgyis van, mint a tenger. Ha az idő pénz, akkor: ha meditálsz, meggazdagszol. Ez voltaképp igaz is, csak nem anyagilag. Teremtsd meg a környezetet az ellazulásra! Ez lelki wellness.

 

Egy idő után érzékelni fogod azt a belső nyugalmat, amelyet a meditáció ad: egyfajta béke ez, kibékülés magaddal, a múltaddal, elfogadása a jelennek. Ez pedig fegyelemre és fokozott koncentrációra tanít meg. A midnennapi problémák megoldandó feladatok lesznek innentől. És ugyan a méretük nem változik, de a szemedben összemennek. Ráadásul megkönnyíti a betegségek ellen való küzdelmet is.

 

Segítség a negatív gondolatok leküzdésében

 

Napjaink meghatározó elemei a gondolatok: egy nap többmillió gondolat fut át az agyunkon, egy része vált ki belőlünk reakciót, egy része nem. De az sem mindegy, milyen az a reakció. Ha például olyan személyre gondolunk, akit nem szeretünk, testünk befeszül, mi magunk is feszültebbek leszünk tőle. Ezt a reakciót csak úgy tudod elengedni, ha a meditáció során módosítod a személyhez fűződő érzelmi viszonyod. Meditáció által megteremtünk magunknak egy bombabiztos bunkert, ahol nem landolhat negatív gondolatbomba: lesz egy belső énünk, ahova elbújhatunk. Vele pedig egy belső éberségünk. Ráadásul mi magunk is kreatívabbak leszünk, jobbak lesznek a feladatmegoldó képességeink. Türelmesebbek és elfogadóbbak leszünk saját magunknál. És saját magunkkal.

 

Betegségek megelőzése

Említettük a betegségeket. Számos betegségre mondják, hogy stressz okozza. Ezt maximálisan osztjuk. Így a betegségek oka kiiktatható, ha meditációval kezdjük kezelni. Mekkora mázli, hogy itt is alkalmazhatók a fent említett módszerek és nem orvos írja fel a meditációt. Egyre több kutatás támasztja alá a meditáció jótékony hatásait a betegségekre. Ha szorongsz vagy depressziós vagy, alvásproblémákkal küzdesz, a vérnyomással vannak gondok, szív- és érrendszeri betegséggel küzdesz, ha a koleszterinnel vagy krónikus fájdalmakkal gyűlt már meg a bajod.

És itt érkezünk vissza újra cikkünk korábbi részéhez: teremtsd meg magadnak a környezetet és a hangulatot a meditációhoz, hiszen különleges helyet foglal el a napodban: kezeld is különlegesen. És Te is végezd azt különleges helyen. Egy jó matrac például remek hely. Mekkora mázli, hogy webshopunk pont matracokat árul. Ha szeretnél kikapcsolódni lelkileg és testileg, és miután meggyújtottad a gyertyát, foglald el helyed ORTHO-SLEEPY PRÉMIUM HABRUGÓS LUXURY MATRACunkon, amely az alvást és a pihenést magasabb fokozatra kapcsolja. Ezért esett rá választásunk: képzeld el, mi történik, ha kombinálod ezt a meditációval. Nem lepődnénk meg, ha az energiáktól a szomszédok is aludnának egész nap! Csak úgy pulzálhat eztán belőled a kirobbanó kipihentség.

 

Tehát: a meditáció nagyon fontos dolog az emberek életében. Egy ilyen felgyorsult világban nem is lehetne fontosabb. Szerinted melyik a jobb találmány? A meditáció vagy a matrac? A felgyorsulás ellenszere a lelassulás. Lassulj le, hogy lazán vedd a felgyorsulást!