Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Ez történik, ha nem alszol eleget

2023.01.12 07:00
Ez történik, ha nem alszol eleget

Ha nem alszunk eleget, annak nem csak átmeneti fáradtság lesz a következménye. Az alvásmegvonásnak számos olyan hosszú és rövid távú hatása van, amit jobb elkerülni egészségünk érdekében. Összegyűjtöttük, milyen problémák léphetnek fel, ha huzamosabb ideig nem tud valaki pihentetően aludni.

A rövid távú hatások

Azt gondolnánk, mivel rövid időn belül elmúlnak, akkor nem is kell foglalkozni velük? Sajnos ez nincs így. Az alvásmegvonás rövid távú hatásai felborítják életünket, mint a hosszú távúak. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy átforgolódott éjszaka után megyünk dolgozni - biztosak lehetünk benne, hogy nem az a nap lesz életünk leghatékonyabbja!

Memóriaproblémák

Már egyetlen ébren töltött éjszaka után tapasztalhatunk memóriazavarokat. Ez ugyan elmúlik, ha kipihentük magunkat, de az adott napon kellemetlenséget okozhat számunkra a munkahelyen vagy iskolában.

Szorongás

Jó néhány kutatás foglalkozott már azzal, hogy az alvásmegvonás hatására kevésbé toleráljuk a környezetünkből érkező stresszhatásokat, így konfliktusok alakulhatnak ki, esetleg bántó, sértő szavak is elhangozhatnak, és ne feledkezzünk meg az esetleges vitatkozásról, haragtartásra pazarolt felesleges enerigákat.

Figyelemzavar

A figyelemre szükség van a tanuláshoz, hallgatáshoz és megértéshez is, így az alvásmegvonás súlyos figyelemzavart okozhat: néhány kutatás szerint egy ébren töltött éjjel után 50%-kal is visszaeshet a teljesítményünk.

Az alvásmegvonás hosszú távú hatásai

A rövid távúakkal szemben, ezek a hatások már komoly félelemre adnak okot: súlyos pszichológiai és mentális problémákat okozhatnak, ezért muszáj foglalkozni a problémákkal.

Szívbetegségek fokozott kockázata

Az még nem tisztázott, hogy az alvásmegvonás hogyan befolyásolja a kardivaszkuláris betegségek kialakulását, de több kutatás is összefüggést talált az alváshiány és szív-és érrendszeri betegségek kialakulása között.

Hangulatingadozások

Az ingerlékenység és a szorongás kellemetlen tünet, de eltörpülnek az alvásmegvonás okozta hangulati rendellenességek mellett, és ezeket nem lehet egyetlen alvással helyrehozni. A legsúlyosabb esetekben akár depresszió is kialakulhat.

Súlyproblémák

Nem gondoltuk volna, de az alváshiány bizony hízáshoz vezethet. A rendszeresen lerövidített alvásidő azonban azt is jelenti, hogy a testünk nem tudja feldolgozni a szervezetbe vitt kalóriákat, amelyeket zsírraktárakba halmoz fel. Nem szabad félvállról venni: néhány hónap alatt akár 25 kilóval is többet mutathat a mérleg, ha nem alszunk eleget!

Anyagcsere

Az alváshiány megnöveli a cukorbetegség kockázatát és ahogy említettük, súlygyarapodáshoz vezethet. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a fogyórkúrázók, akik jól alszanak, sokkal jobb eredményeket érnek el. A jó alvás csökkentheti a túlevést, könnyebbé teszi a testmozgást.

Romló életminőség

Az alváshiány rövid és hosszú távú hatásait összegezve egyértelmű, hogy az életminőségünk rovására megy.

A megoldás

Az alvás fontos kelléke a megfelelő matrac, ezért fontos nagy hangsúlyt fektetni kiválasztására. Az alvásproblémákra megoldás lehet az, ha befektetünk egy olyan matracba, amely hosszú éveken keresztül hű társunk lesz. Az Egészségesmatrac kínálatában kiváló minőségű típusok érhetőek el, amelyek hozzájárulnak a pihentető alváshoz.