Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Ismered az alvás fázisokat?

2021.09.24 09:13
Ismered az alvás fázisokat?

Az alvás az egyik legfontosabb feltétele az emberi test zavartalan működésének. Alvás közben a szervezet megújul, kiüríti a mérgező anyagokat, hormonokat termel. A memória és a kognitív funkciók is regenerálódnak. Ilyenkor kikapcsol az agy, a tudat megszabadul a stressztől és az érzelmektől, amelyek kimerítették a nap folyamán.

Testünk pontosan tudja, hogy elegendő pihenésre van szüksége alvás közben. A regenerációt nagyban befolyásolja az alvási ciklusok lefolyása.

 

Ha azt szeretnéd, hogy a pihenésed hatékony legyen, és az alvás tökéletes gyógyulást hozzon, akkor ismerkedj meg az alvás különböző szakaszaival, azok menetével, valamint az alvás minőségének befolyásolásának lehetőségeivel és az egészséges alvással.

 

A test szükségletei és az alvás hossza az élet során változnak. Egy átlagos felnőttnek körülbelül 7-8 órát kell aludnia. Az újszülött összesen 18 órát alszik, a gyermek ötéves korában 11 óra körül, és ez az igény az életkor előre haladtával csökken. Sokan csak 6 órát vagy kevesebbet alszanak, ezért nem érzik jól magukat, ingerlékenyek és nehezen tudnak koncentrálni. Ezenkívül azoknál az egyéneknél, akik keveset, vagy többet alszanak, mint amennyi a szükséges, felborulhat az anyagcsere ritmusa is. A rosszul alvó embereknél fokozott az elhízás és más egészségügyi problémák kockázata.

 

Az alvási fázisoknak két különböző szakasza van: REM és NREM. Ezen fázisok váltakozása jellemző az alvási ciklusra. A REM alvás az angol kifejezés rövidítése. Jelentése: gyors szemmozgás. Ennek ellentéte az NREM fázis, azaz nem REM. Az alvás során REM és NREM rendszeresen váltakoznak.

 

 

Röviden: Az alvás REM fázisát intenzív agytevékenység jellemzi, amely ébrenléti állapothoz hasonlít, szemmozgások zárt szemhéjak mögött és az izmok ellazulnak.

 

NREM módban az agyi aktivitás elnyomódik, a test megnyugszik és ellazul. Attól függően, hogy milyen mély az alvás, ez a mód tovább osztható:

 

Elalvás, álmodás és ébredés

 

Az elalvást olyan állapotként jellemzik, amely egyesíti az ébrenlétet és az alvást, és csak átmeneti állapot. Elalváskor a szem csukódik, a légzés elmélyül, az izomfeszültség, a nyomás és a pulzus csökken. Már ebben az időben izomgörcsök és rángások jelentkezhetnek, amelyek rövid ébredéshez vezethetnek. Létezik az érzékek megtévesztése is, az elalvást a gondolatok elillanása kíséri.

 

Az álmodás elsősorban a különböző észlelések, gondolatok vagy érzések megjelenésének tapasztalata. Alvás közben észleli őket, és semmilyen módon nem képes befolyásolni őket. Vannak, akik emlékeznek az álmaikra. Ezek többnyire a reggeli álmok. Gyakrabban azonban eltűnik egy álom emléke. Azonban az álmok, amelyekre nagyon sokáig emlékezhetünk, nem kivételek.

 

Az ébredés olyan állapot, amelyben az ember visszatér az alvásból az ébrenlétbe. A lefolyása hasonló az elalváshoz, de gyorsabb. Néha furcsa jelenség is bekövetkezhet, az öntudatlan ébredés. Az ember tesz valamit, de nem emlékszik rá. Mások képesek felébredni egy bizonyos órában anélkül, hogy felkeltenék őket.

 

NREM alvás

 

Ha az alvás fázisait tanulmányozzuk, akkor minden bizonnyal az NREM nevű fázissal kezdjük a ciklusokat. Ebben az időben a szemek csak enyhe és nyugodt mozgást mutatnak, a neuronok aktivitása alacsonyabb, és az agy hőmérséklete csökken. Ez a leghosszabb alvási fázis, amely az alvási idő körülbelül háromnegyedét teszi ki. Az emberi test ekkor helyreáll.

 

Általában az NREM szakasz további négy szakaszra osztható:

 

Az NREM 1 fázis az átmenet az alvás és az ébrenlét között, a test remeg, rángások jelennek meg, és a szemek kissé mozoghatnak.

 

Az NREM 2 fázist könnyű alvásnak is nevezik. A teljes alvás felét veszi igénybe. Az agy tevékenysége lelassul, a testhőmérséklet csökken, és a pulzusszám alvásban csökken. A vér az agyból az izmokba kering.

 

Az NREM 3 fázis vagy a mély alvás olyan időszak, amikor az ember nagyon keményen alszik, és nehéz felébreszteni. A mély alvás hossza körülbelül 10 perc, és álmosság, esetleges rémálmok és alvás közbeni beszéd is jellemzi. Ha a mély alvás folytonossága megszakad, az alvás rosszabb minőségű.

 

Az NREM 4. fázis az alvás legmélyebb fajtája, általában körülbelül fél órát tart. A test helyreállító mechanizmusai zajlanak, növekedési hormon választódik ki.

 

A 3. és 4. fázisban az információ áttevődik a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába. Aktivizálódik a glükóz anyagcsere és csökken a kortizol mennyisége.

 

REM alvás

 

A REM fázisú alvás jellemzője a gyors szemmozgás. A test közeledik az ébrenléti állapothoz. Az ember szabálytalanul és nehezen lélegzik. Az izomfeszültség csökken, az agynak több oxigénre van szüksége az idegrendszer helyreállításához. Az agy aktív és álmodozik.

 

Ez a fázis az alvási idő egynegyedét veszi igénybe. Ha valaki ilyenkor felébred, fáradtnak érzi magát.

 

Az éjszaka folyamán öt REM cikluson kell keresztülmenni, amelyek lefedik az összes alvási fázist.

 

Tudod, hogy hány órát kell aludni?

 

Az ideális alvási idő 7,5-8 óra. Az alvásigény azonban egyéni. Az alvás fázisoknak meg kell egyeznie. Rendszeresnek kell lennie, és ennek betartása fontos. Figyelni kell az alvás és az ébredés idejét. Mindenkinek más az alvási ritmusa, valaki reggel aktív, mások délután, vagy este, vagy éjszaka.

 

Hogyan lehet javítani az alvást, és nem ébredni kábultan és fáradtan?

 

Kerüld a kék fényt lefekvés előtt, végezz csendes tevékenységeket! Ideális, ha megtalálod a magad módját a mély alvás meghosszabbítására. Az alvásfigyelés segít. Ha alvási problémákat tapasztalsz, próbáld figyelemmel kísérni az alvást, az alvási fázist. A REM alvási fázis különösen fontos.

 

A rossz alvás és annak következményei

 

Honnan tudhatod, hogy rossz az alvásod? Ha a biológiai alvási ritmusod zavart, akkor stresszes vagy és kevés fizikai energiád van. A munkafolyamat szabálytalan, és a melatonin hormon termelése ugyanolyan szabálytalan. Sötétben képződik, és ha a kék fényben maradunk, termelése leáll. A kevés alvás elhízást, megnövekedett kortizolt, és lassított inzulinváltást is okozhat.

 

A hangulat és a memória befolyásolja a hormonszintet, amelyet az alváshiány is megzavar. Ha az alváshiány gyakran megismétlődik, a testünkre gyakorolt ​​negatív hatás fokozódik.

 

Hogyan javítható az alvás minősége?

 

Természetesen vannak módok az alvás minőségének javítására:  • Menj aludni és kelj fel minden nap ugyanabban az időben, még hétvégén is. Sötétítsed el a hálószobát, amennyire csak lehetséges, és győződj meg arról, hogy csendes és jól szellőző.

 

  • Ne aludj a wifi router mellett, és tegyed a mobiltelefont egy másik szobába.

 

  • Lazítsál körülbelül egy órával lefekvés előtt, kapcsold ki a telefont és a TV -t.

 

  • Például olvashatsz. Délután és este ne egyél nehéz ételeket, ügyelj a nikotinra és a koffeinre.

 

  • Szedjél nyugodtan étrendkiegészítőt, például a magnéziumot, mert javítja az alvást.

 

  • És persze vigyázz a kék fényre, amely leállítja az alvási hormon - a melatonin termelését.

 

  • Vegyél új, jobb minőségű matracot. Ha egy régi, elhasznált matracon alszol, akkor nem várhatod el, hogy pihenten ébredj.

 Esetleg fordulj közvetlenül a szakértőnkhöz: hívd Gabriellát: +36 70 263 4887 hétfőtől péntekig - 8:00 és 16:00 között, vagy írj a info@egeszsegesmatrac.eu címre!