Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Melyik alvási póz a legjobb a testünknek?

2021.06.21 14:54
Melyik alvási póz a legjobb a testünknek?

Kissé furcsának tűnhet azt állítani, hogy bizonyos alvási pozíciók nem tesznek jót nekünk. Adódik a kérdés: vajon ki képes álmában odafigyelni arra, hogyan fekszik? Hogyan lehet ezt szabályozni? Nos, sehogy, alszunk, ahogy alszunk, hacsak ki nem támasztjuk magunkat, nem tudjuk befolyásolni a pózt.

Akkor árthatunk is magunknak álmunkban? Elméletileg igen, mert néhány alvási pozitúra valóban megterhelő bizonyos részeinknek. Megnyugtatásul: szinte az összesbe bele lehet kötni, és minden kétséget kizáróan az lenne teljesen egészséges, ha lebegve aludnánk. Mivel ez nem lehetséges, be kell érnünk tökéletlen megoldásokkal. Egészséges szervezetnek azonban nem igazán lehet azzal ártani, hogy hason, háton vagy oldalt fekszünk.

 

 

 

De mit is kell tudni az egyes pózokról?

Hanyatt fekvés: kerülni kellene azoknak, akik alvási apnoéval küzdenek, ugyanis ez a póz kifejezetten kedvez neki. A nyelv elernyed, hátracsúszik, és elzárja a levegő útját, amitől még nehezebbé válik a légzés (a horkolás pedig hangosabbá). Minden más szempontból ugyanakkor ez a pozíció a leginkább elfogadható, mert ez terheli legkevésbé a testet. Várandósoknak azonban nem ajánlott, mert a növekvő magzat elnyomhatja a hasban futó fő ereket, ami akár ájuláshoz is vezethet, illetve mind az anya, mind a magzat vérellátása romolhat.

Oldalt fekvés: sokan alszanak az oldalukon, pedig ez közel sem ideális. Nagyon megterhelő a tüdőnek és a gyomornak, ráfekszünk a karunkra, ami elzsibbadhat, emellett a nyak és a gerinc is rendellenes tartásba kényszerül. Utóbbit egyértelműen jelzi, ha rendszeresen fájdalmakkal ébredünk reggelente.

Hason fekvés: a legnépszerűbb alvási pozíció. Nincs is jobb, mint béka módjára kiterülni este az ágyon, a végtagokat szétdobálva. Nem mellesleg ebben a pozícióban tud a legtöbb ember a legmélyebben aludni. Ennek ellenére a háti és a nyaki szakaszon a gerinc komoly terhelésnek van kitéve ebben a pozícióban, amit legfeljebb mérsékelni lehet a csípő alá rakott párnával.

Tudtad, hogy minden testhelyzetnek megvan a saját igénye és keménységi foka?

Ha az oldalon szeretsz aludni, akkor Neked a puha vagy közepesen puha matrac lesz a megfelelő. A minőségi, puhább típusok ugyanúgy alátámasztanak és könnyítenek a nyakadon, valamint a hátadon.

Ez a félkemény ORTHO-SLEEPY LIGHT MATRAC például remek választás!

Ha háton fekve merülsz könnyen álomba, számodra kiemelten fontos a matrac keménysége és alátámasztása. Mivel itt az egész hátad hozzáér az ágyhoz a nyomás elkerülése miatt egy keményebb fajtát ajánlunk, mint például az ORTHO-SLEEPY HIGH MATRAC.

Te is hason fekve alszol a legjobbakat? Akkor Neked nagyon fontos, hogy a tested minden pontját, különösen a felsőtestet könnyíteni tudd. Válassz egy keményebb, habrugós matracot, hogy az álom hamar utolérjen éjszakánként!

Mekkora a súlyod?

Gondoltad volna, hogy a súly szintén egy fontos kényelmi tényező?

Ha könnyebb alkatú vagy (<70kg), akkor Neked elég egy közepes keménységű alapdarab is, hiszen a matrac nem kap akkora terhelést.

Többet mutat a mérleg? A számodra legkényelmesebb és legstabilabb alátámasztást biztosító fekvőhely egy keményebb és vastagabb matrac lesz.

Tudtad, hogy webshopunkban akár 190 kg-ig válogathatsz a legjobb matracok közül?