Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Megvan a legtöbbet alvó állat!

2021.11.12 09:23
Megvan a legtöbbet alvó állat!

Sok szót ejtettünk már az emberek alvásproblémáiról és alvási szokásairól, beleértve az álmaikat is. Így év vége felé most jöjjön egy kicsit könnyedebb téma: nézzük meg, ki a legnagyobb alvó az állatvilágban!

Most a legtöbben nyilvánvalóan a mormotára, lajhárra, koalára, macskára, vagy más, híresen sokat alvó állatra tippelnek – de nincs igazuk! A rekorder egy olyan kisállat, ami nálunk is megtalálható: a pele. Nemrégiben ugyanis a bécsi orvostudományi egyetem kutatóinak hála fény derült arra, hogy ez az állat nem kevesebb, mint 11 hónapot képes végigaludni egyhuzamban! Nem semmi teljesítmény, igaz?

 

 

 Készítette: Azay - Saját készítésű fotó, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87167209

Hogyan lehetséges ez?

 

Nos, a pele alapvetően téli álmot alszik, tehát a melegebb hónapokban szépen épít magának egy jó meleg fészket a föld alá mohából, illetve növényi rostokból, jó sokat eszik, hogy kellőképpen meghízzon, majd ha jön a hideg, bevackol az odvába, és jövő tavaszig alszik. Ekkor aztán felébred, előjön, és társas életet él, például szaporodik. A kis peléknek a születésük után mindössze 3 hónapjuk van arra, hogy felszedjék a testsúlyuk 26-szorosát – ennyire van ugyanis minimum szükségük ahhoz, hogy túléljék a téli álmot.

 

Előfordul azonban, hogy a viszonyok nem megfelelőek ahhoz, hogy ennyi táplálék álljon rendelkezésre, például a szokásosnál zordabb időjárás, egyéb körülmények miatt. Ilyenkor a potenciális pele szülők néha úgy döntenek, hogy kihagynak egy évet a szaporodásból, és inkább visszafekszenek aludni. Így pedig összesen 11 hónap telhet el a következő tavaszig, míg ismételten felébrednek.

 

Honnan tudják ezt?

 

A pele anyagcseréje lelassul, a testhőmérséklete pedig drasztikusan lecsökken, amikor téli álmot alszik. A kutatóknak feltűnt, hogy a pelék olykor nyáron is eltűnnek. Néhány példányba chipet ültettek, ami mérte többek közt az állat testhőmérsékletét. Mikor a pele visszavonult nyáron, a testhőmérséklete lecsökkent, így nyilvánvaló, hogy folytatta a téli álmát. Ilyenkor pedig már csak a következő tavasszal ébred fel újra, hogy kövesse az ösztöneit, és szaporodjon.