Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Nem mindegy, milyen pózban alszol.

2022.02.11 07:58
Nem mindegy, milyen pózban alszol.

Az éjszakai jó alvás segíti a szervezet regenerálódását. Új energiát ad nekünk a következő napra. Az is nagyon fontos, hogy hogyan alszol: milyen ágyon és matracon, milyen párnák és takarók között. Kedvenc alvási helyzet is sokat elárulhat fizikai és egészségügyi állapotodról, sőt jelentős mértékben befolyásolhatja is azt...

1.Alvás hason

Ha szívesebben alszol hason éjszaka, ez jelezhet rendszeres derékfájást. A hason fekvő helyzet enyhíti a csigolyaközi lemezek nyomását, ezért ez a helyzet olyan csodásan pihentető. Akinek gondjai vannak az ágyéki csigolyákkal, az szívesen választja, ezt az alvási helyzetet. Szakértők azonban figyelmeztetnek: A hason fekvés, alvás az a helyzet is, amely leginkább károsíthatja az egészséget. Kedvezőtlen a hát számára - nyomás nehezedik az ízületekre és az izmokra. A nyaki gerinc túlfeszítése és a nyaki izmok feszültsége is gyakori.

Aki rendszeresen hason alszik, annál nagy az esély, hogy ellaposítja a gerinc természetes görbületét, és az elcsavarodott fej miatt idővel sérülhet a nyak és a gerinc közötti terület. A végén gyakran nagyobb fájdalommal ébredhet, mint amikor elaludt.

Egy amerikai tanulmány azt is megállapította, hogy azok az emberek, akik arccal lefelé alszanak el, és párnájukba temetkeznek, gyakran túl sok alkoholt fogyasztanak.

2.Alvás hanyatt fekve

A hanyatt fekvő helyzet sokkal jobb hatással van az egészségre, mint a hason fekvés. Ebben a helyzetben a vér akadálymentesen keringhet. A szervek nincsenek összenyomva és jól tudnak működni, a hát és a nyak ellazul a természetes testtartásnak köszönhetően. Ha azonban reggel nem érzi magát kipihentnek, gyomorégése lehet. A fekvő helyzet növelheti a felesleges gyomorsav hatását.

Ezen túlmenően azok az emberek, akik a hátukon alszanak, és ugyanakkor panaszkodnak a nappali álmosságra, gyakran szenvednek úgynevezett alvási apnoetól. A torok izmai ellazulnak alvás közben. Ha az alvó a hátán fekszik, a nyelv kissé visszaeshet a torkába, és a légutak összeszűkülnek. Túl kevés oxigén hatol be a tüdőbe, és ugyanakkor hangos horkolás lép fel. A horkolás nem csak bosszantó, hanem komoly légzési rendellenesség, amelyet nem szabad alábecsülni.

Az alvási apnoe gyakori következményei: magas vérnyomás és a magas pulzus, ami viszont jelentősen növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Egyébként bárkinek, aki a hátán alszik, és szereti a fejét és a nyakát magas párnákkal megtámasztani, gyakran szív- és tüdő gondjai vannak. Ez az alvási helyzet megkönnyíti a szív és a tüdő működését.

3. Alvás oldalsó helyzetben

Az emberek körülbelül 40 százaléka szívesebben alszik oldalsó helyzetben, úgynevezett magzati helyzetben úgy, hogy a lábak fel vannak húzva, mint az anyaméhben. Az alvási helyzet védettséget és biztonságérzetet ad - ez arra utalhat, hogy hiányoznak ezek a jellemzők a mindennapi életben.

 A lábak nyújtása vagy behúzása mellett az oldalt fekvés nyaki fájdalommal is járhat. Ha rossz párnán fekszik (többnyire túl magasan és keményen), észrevétlenül felébredhet kellemetlen feszültséggel. Hát és gerincgondokkal küzdő emberek is szeretnek az oldalukon aludni, mert a hát ellazulhat, a gerinc megtartja természetes görbületét, és a fájdalom elkerülhető.

 

A fent említett amerikai felmérés azt is állítja, hogy a jobb oldalt választó emberek gyakran erős dohányosok. Azok, akik a jobb oldalon alszanak, gyakran gyomor gondokkal küzdenek. Ez azért van, mert a gyomorsav könnyen visszafolyhat a nyelőcsőbe. Ezen kívül ez az alvási helyzet megnehezíti a hasnyálmirigy működését is, mert a gyomor nyomja ebben a helyzetben.

Ennek eredményeképpen a jobb oldalt alvók kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek gyomorégéstől és emésztési gondoktól, mint a bal oldalt alvók - derül ki a Journal of Clinical Gastroenterology című folyóiratban megjelent tanulmányból.

A bal oldalukon alvók viszont tudat alatt enyhíthetik a gyomorbajokat a kiválasztott alvási helyzeten keresztül. Ha baloldalunkon alszunk, ritkábban fordul elő gyomorégés, az úgynevezett reflux.”. Ha a bal oldali fekvésben fekszünk, akkor a szervek, mint például a lép tehermentesülnek, a szív pumpáló szerepe javul vagy kevésbé romlik. Mivel a fő artériánk balra hajlott, ezért a vér könnyebben felfelé pumpálható ebben az alvási helyzetben. A bal oldali alvóknak egyértelmű előnye van.

Az oldalsó alvás sokkal jobb a hátnak, ha a felső lábat kissé behúzzuk, és az alsó lábat kinyújtjuk. Ez az alvási helyzet ellazítja az ágyéki gerincet.

Képek forrása: Canva

4. Vegyes, váltakozó pozíció

A lakosság 10 százaléka nem részesít előnyben semmilyen alvási helyzetet. Minden este többször váltogatja a hát-, hasi- és oldalsó helyzeteket. A tanulmány szerint ezek az emberek általában mindig jól pihennek. Az egészségügyi bajokat ilyenkor lehet a legsikeresebben elkerülni. A legjobb, ha változtatjuk a helyzeteket alvás közben. Ha valaki a hasán vagy a hátán szeret aludni, jó lenne, ha éjszaka gyakrabban fordulna az oldalára, lehetőleg a baloldalra. Ezzel megelőzhet bizonyos egészségügyi gondokat.

Természetesen az egy helyzetben való alvás más, bár csak esztétikai kockázatot is hordoz: egyik napról a másikra ráncokat nyomhat az arcra, nőknél pedig a dekoltázsban is kialakulhatnak, amikor a kebel enged a tömegvonzásnak. Ami az egészséget és a szép bőrt illeti, a legbiztonságosabb módszer erre az, ha ugyanazt tesszük, mint az alvók tíz százaléka: éjszaka többször megváltoztatjuk az alváshelyzetünket

Forrás: ELLE, Focus