Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

SEGÍTS EGY KICSIT A BELSŐ BIOLÓGIAI ÓRÁDNAK

2022.03.01 13:43
SEGÍTS EGY KICSIT A BELSŐ BIOLÓGIAI ÓRÁDNAK

Mindenkinek van egy belső órája, amely eldönti, hogy mikor jön el a megfelelő idő a lefekvéshez és mikor kell felkelni. Születés után a lehető leghosszabb alvási időre vagyunk beállítva...

Születés után a lehető leghosszabb alvási időre vagyunk beállítva, és az évek során a szervezetnek egyre kevesebb alvásra van szüksége. Tudd meg, hogy mi a fontos az egyes életszakaszokban!

 

Huszonéves időszak

Szakértők szerint az az optimális, ha az emberek napi 9 órát alszanak. Nem hetet, vagy nyolcat.

Ennek ellenére például egy 20 éves fiatal átlagosan kevesebb, mint 7 órát alszik éjszaka.

Mivel 25 éves korban is fontos, hogy elegendő mennyiségű alvást engedjünk meg magunknak, próbáljunk meg a varázslatos számot elérni 9 óra alvás formájában.

Persze nem kolostori életre gondolok, de azért próbálj meg fél 9 -kor ágyban lenni. Ha ez egy kicsit ijesztően hangzik, akkor is kössél valamilyen kompromisszumot, és tartsd be ezt az időt legalább minden második nap!

Ha buli van, rendeld meg az utolsó alkoholos italodat legkésőbb 3 órával lefekvés előtt. Így még van elegendő idő arra, hogy a szervezeted nagyobb mennyiségű alkoholt is megemészthesse lefekvés előtt. Amikor nincs alkohol a vérben, akkor sokkal jobban pihenhetsz éjszaka.

Ha a hét folyamán követed a fenti utasításokat, és hétvégén egész délelőtt aludni szeretnél, próbálj ellenállni. Kelj fel ha lehet mindig ugyanabban az időben, és akkor valószínűleg  éjszaka jobb lesz az alvásod.

 

Harmincas, negyvenes évek

Bár lehet, hogy már csökkentetted az ivást és az éjszakázást, vannak más dolgok is, amelyek csökkentik az alvás mennyiségét és minőségét.

A 30 és 40 év közöttiek akár 82%-át is elveszíthetik a mély alvásfázisnak az intenzív életmód miatt. Ez viszont nagy baj mert a mély alvás során a szervezet regenerálódik, hogy egészséges és friss legyen.

A középkorúaknál túl magas a kortizol nevű hormon szintje, amely a stressz hatására termelődik, és a rossz alvás egyik fő oka. Ezért nem árt lelazulni, bevenni B5 -vitamint lefekvéskor, ami segít a stressztüneteket enyhíteni.

Ha a gyerekek éjszaka felébresztenek, próbáljad meg lefektetni őket. Ha a gyerekek TV-vel rendelkeznek a szobában, tegyél valamit. A TV közvetlenül kapcsolódik az alvászavarokhoz.

Sétálj délutánonként. Ennek eredményeként a testhőmérsékleted a következő órákban csökkenni fog, ami álmosság érzéséhez vezet lefekvés előtt.

 

Ötvenes évek és utána

Az 50 év körüliek egyik fő gondja a mély alvás krónikus hiánya. 50 után az alvás mennyisége minden évben csökken. Ezen kívül vészesen csökken a mély alvás mennyisége is.

 A kutatók azt találták, hogy a szénhidrátot tartalmazó sportitalok fogyasztása közvetlenül összefügg a vérben lévő kortizol szint csökkenésével. Éppen ezért jó, ha a B5 -vitamint ilyen italokkal együtt fogyasztjuk fél órával lefekvés előtt.

Ellenőrizzed a gyógyszereket is. Néhányuk erősen befolyásolja az ébrenlétet, és  alváshiányhoz is vezethet.

Sok 50 év körüli tapasztalt úgynevezett "alvási apnoét". Ez akkor jelent gondot, ha alvás közben légzési bajok keletkeznek. Ez nagy hatással van az alvás minőségére. Ezért ebben az esetben jó orvoshoz fordulni.

Ebben az időszakban gyakran jelentkeznek prosztata problémák. Ha az éjszaka folyamán több mint háromszor kell WC-re menned, akkor fordulj orvoshoz.

A jó alvás nagymértékben befolyásolja a fizikai és lelki egészségünket. Fontos mindent megtenni, hogy megfelelően ellazuljunk elalvás előtt. Akkor valószínűleg sikerülhet elegendő időt tölteni a mély alvás fázisában, hogy a szervezetünk eredményesen tudjon regenerálódni.