Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Az elektronika tönkreteszi a jó alvást?

2022.03.22 09:20
Az elektronika tönkreteszi a jó alvást?

Mivel nem csak a britek 75% -a rendelkezik okostelefonnal, csatornákkal és alkalmazásokkal, ahol nézhetik a TV -sorozatokat, és szinte minden munkát valamilyen digitális rendszer használatával végeznek, ezért nagyon nehéz lekapcsolódni a „hálózatról” lefekvéskor

 Az életünk annyira összefonódott a technológiával, hogy kellemetlennek tűnhet, ha távol marad valaki minden elektronikus eszköztől. De mi van akkor, ha ez a technológia rontja az alvás minőségét? És mit tehetünk a javítás érdekében?

 

Okostelefonok

A műszaki cikk, amelyet valószínűleg a legtöbbet használunk minden nap, az okostelefonunk. Nehéz nem nyúlni hozzá, amikor van egy kis nyugodt pillanatunk. A Deloitte kutatása kimutatta, hogy az Egyesült Királyságban felnőttek harmada, és a 18-24 évesek fele ébred fel, hogy megnézze a telefonját az éjszaka közepén. Ez alvászavart okozott a rendszeresen felébredőknél idővel.

 

Okostelefon használata az ágyban

Ezzel az a baj, hogy az agyát „ébresztő” módba csalja. A mobiltelefonok által kibocsátott mesterséges kék fény megakadályozza, hogy a szervezet melatonint termeljen, ami álmosságot okoz bennünk. A kék fény a nappali fény benyomását kelti az agyában, ami akadályozza az elalvást és az alvás minőségét. Ezen kívül, ha felébred a teljes sötétségből, és azonnal ránéz a telefon fényes képernyőjére, megsérülhet a szeme, ha túl közel tartja.

 

Televízió

Sokan szeretünk gömbölyödni és kedvenc tévéműsorainkat nézni az ágyban, mielőtt lehajtjuk a fejünket. Akár a Netflixet nézi, akár a szappanoperákat, a tévénézés az ágyban nagyobb hatással lehet az alvására, mint gondolná.

 

A lefekvés előtti TV-vel kapcsolatos egyik fontos gond a kísértés, hogy sokáig fent maradjál, és nézzed tovább a sorozatot vagy a filmet a végéig! A program tartalma is káros hatással lehet alvásodra. A Sleep.org is azt mondja: "az erőszak, a vérengzés vagy a feszültség szorongást okozhat, és hozzájárulhat a nyugtalan alváshoz."

 

Azonban a legnagyobb gond a tévézéssel az ágyban ugyanaz, mint az okostelefonokkal: A mesterséges kék fény.

A legtöbb elektronikus eszköz ugyanolyan típusú kék fényt bocsát ki, így minden ilyen képernyő negatív hatással lesz az alvásra.

 

Bekapcsolt képernyő a hálószobában

Ha késő estig dolgozol, vagy online vásárolsz, az agyad tevékeny marad akkor is, amikor már le kellene nyugodnia. Ha esténként otthonról kell dolgozni, állíts be időkorlátot annak biztosítására, hogy elegendő időd legyen arra, hogy a testedet alvó üzemmódba állítsad, mielőtt lefekszel.

És igen, a laptop képernyő mesterséges fényének ugyanazok a negatív hatásai lesznek, mint egy

TV-nek vagy okostelefonnak!

 

Hogyan lehet ezen segíteni?

A legjobb módja annak, hogy a technológia ne tegye tönkre az alvást, a legnyilvánvalóbb:

Este Kerüld el!

 

Ahelyett, hogy tévét, táblagépet vagy telefont használnád a kikapcsolódáshoz, inkább olvass könyvet. Maradj távol az elektronikától, amely felpörgeti az agyat, és összpontosítsad a figyelmedet önmagadra!

 

Próbálj meg lefekvés előtt fél órával ellazulni, kikapcsolni. A légzőgyakorlatok segíthetnek a test ellazításában is. Válassz ki, és gyakorolj egy hozzád közel álló a relaxációs technikát az esti ellazulás érdekében.