Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Segítünk jól aludni! 4+1 tipp a pihentető alvásért

2022.10.06 07:00
Segítünk jól aludni! 4+1 tipp a pihentető alvásért

Számos tényező befolyásolhatja pihenésünket éjjelente, az egyik ilyen az állandó stressz, ami lehet érzelmi, szellemi vagy esetleg fizikai jellegű is. 

A rengeteg munka és túlóra, a magánéleti problémák, érzelmi világunk nem csak a mentális- és lelki állapotunkra van negatív hatással, de az alvás minőségére is. A jó alvás immunrendszerünk és mentális ellenállóképességünk alapját képezi. Stresszesebb időszakokban még fontosabb, hogy kipihenjük magunkat, megfelelően tudjon regenerálódni testünk, szervezetünk és elménk. 

Néhány tippet hoztunk nektek, hogyan tudjátok pozitívan befolyásolni az alvásminőségeteket, lássuk is őket!

1. A megfelelő környezet

Alakítsd ki úgy a hálószobádat, hogy az valóban alkalmas legyen alvásra! Legyen kényelmes, jól szellőztethető és sötétíthető. Utóbbi kiemelten fontos - mielőtt lefeküdnél, próbáld meg minél jobban kizárni a fényeket a szobából, hogy azok ne zavarjanak majd éjjel. Ezek mellett természetesen fontos, hogy megtaláld a számodra tökéletes matracot, ágyneműt és az arra való huzatot is! 

2. Alvás előtt kerüld el az erős ingereket!

Ne használj elektronikus eszközöket az alvás előtti időszakban: tedd félre a telefonodat, laptopodat - próbálj meg minél távolabb kerülni a munkahelyi és egyéb gondjaidtól. 

Mivel töltsd az estéket a közösségi média pörgetése helyett? Fogyassz egy csésze teát, ami segít az ellazulásban, olvass egy jó könyvet, lazíts, hallgasd meg kedvenc zenéidet.

3. Alakíts ki napi rutint!

A rutin kialakítása segít rendszerezni a teendőket, és így mindig tudni fogod, hogy milyen feladatokat kell még egy adott napon elvégezned. Alvással, pihenéssel kapcsolatban is érdemes törekedni egy rutinra: minden este kb. ugyanakkor feküdj le, reggel pedig ugyanakkor kelj fel. Ez segít a testednek a regenerálódásban, és ha már megszokta a fekvési, kelési időpontokat, sokkal könnyebben fogsz majd elaludni esténként.

4. Ezeket az ételeket kerüld el!

Alvás előtti 4-6 órával már érdemes elkerülni néhány ételt, amelyek megnehezíthetik az álomba szenderedést. Ilyenek például a koffein tartalmú italok és a csokoládé. Cukros vagy erősen fűszeres ételeket is érdemes ebben az időszakban már elkerülni, este könnyebb ételeket fogyasszunk, amelyek kevésbé megterhelőek a gyomrunk számára. Lefekvés előtt nem ajánlott sok folyadékot sem inni, és érdemes elkerülni a vizelethajtó teakeverékeket is.

+1 Illóolajok? Segítenek!

Ha a fenti tippeket már bevetetted és javult az alvásod, még mindig vannak olyan javaslataink, amelyekkel még inkább pihentetőbbé teheted az alvásod! Ilyen például az illóolajok használata! Elősegítik az alvásra hangolódást és feszültségoldó hatásuk van. Sokféléből válogathatsz a boltok polcain, mi kifejezetten ajánljuk figyelmedbe a levendula-, citromfű-, citrom vagy narancs illóolajat párologtatóba - ezek biztosan segítenek, hogy gyorsabban el tudj aludni.

Fedezd fel az Egeszsegesmatrac.eu matrac típusait, ágyneműit, és szerezd be tőlünk a tökéletes alvás kellékeit!