Derítsd ki melyik az ideális matrac számodra teljesen INGYENESEN mindössze 2 perc alatt!

Matracok - Alvás - Pihenés - Egészség

Állatbőrtől a modern matracokig- Egy kis fekhely történelem.

2021.12.22 11:16
Állatbőrtől a modern matracokig- Egy kis fekhely történelem.

Elődeink sok mindent megtettek, hogy jól aludjanak. Sokféle anyagot és módszert próbáltak ki az évezredek folyamán. Ezeknek a tapasztalatoknak és az újkori alapanyagoknak köszönhetően jutottunk el a fejlődésben a maximális kényelmet nyújtó ágyakig és matracokig...

Milyen fekhelyen aludtak az őseink?

I. e. 10 000 körül

Az ősember „ágya” nagyon egyszerű volt: ágakat, falevelet, szalmát helyezett halomba és ezen aludt. A vadászat megjelenésével állatbőröket is használt derékaljul.

Kr.e. 3400 körül

A legkorábbi ágyak az ókori Egyiptomból származnak. Az ágyakat az egyiptomi kultúrában tisztelték. Egyre díszesebb ágykereteket gyártottak, aranyozták és festették, valamint faragták, hogy fokozzák az ágyak szépségét. Tutanhamon fáraónak már ébenfa és arany ágya volt. A hétköznapi emberek a háztartásuk sarkában felhalmozott pálmaleveleken aludtak.

kép forrása: WIKIPÉDIA

Római Birodalom

Az első luxus ágyak megjelenése. Gyakran arannyal, ezüsttel vagy bronzzal díszítették őket. Ezeken az ágyakon nád, széna, gyapjú vagy tollakkal töltött matracok voltak.

A rómaiak felfedezték a „vízágyat” is. Először belefeküdtek egy meleg vízzel töltött ágyba, majd amikor elálmosodtak, átfeküdtek egy matracos ágyba.

Középkor

Megjelennek a szebbnél szebb baldachinos fa ágyak, oszlop nélküli baldachinok is, melyeknél az ágy mennyezete nem fa oszlopokon nyugszik, hanem a szoba mennyezetéhez rögzítik, és onnan csüng alá. Ezeket a pompás fa ágyakat természetesen csak a nemesség tagjai tudták megfizetni, a köznép jóval egyszerűbb nyoszolyákon hajtotta álomra a fejét.

Reneszánsz

A matracokat borsóhéjból vagy szalmából, néha tollakból készítették, vastag erős huzatba töltötték, majd fényűző bársonnyal, brokáttal és selyemmel borították, persze ha futotta rá a pénztárcából.

16. és 17. század

A matracokat általában szalmával vagy tollpehellyel töltötték, kötélhálóra fektették.

18. század vége

Öntöttvas ágyak és gyapottöltetű matracok felbukkanása. Ez volt az első olyan alvóhely, amely már nem volt vonzó a bogarak, rovarok számára. Egészen eddig elfogadott volt még a királyi ágyakban is a rovarok jelenléte.

A 18. és 19. század fordulója

A rokokó korában megszületett a csevegésre, pletykálkodásra, de adott esetben az intimebb együttlétre is alkalmas kanapé. Egyik változatuk, a rekamié névadója Récamier asszony, a 18. és 19. századok fordulóján élt gyönyörű bankárfeleség, akinek híres párizsi szalonjában művészek, politikusok és más közéleti személyiségek fordultak meg, és rekamién ülve beszélgettek divatos témákról

19.század

Az első modern kialakítású boxspring ágy kifejlesztése. Jelentése is egyértelműen kimondja: ez egy olyan ágy, ahol egy fakeretbe, dobozba rugót raknak. A boxspring ágyak alkatrészei illeszkednek, kapcsolódnak egymáshoz, így alkotnak tartós egységet.

1860 körül

1857-ben elkészült az első acélrugó, amit legelőször fotelekben és heverőkben építettek be. 8 évre rá elkezdték ezeket a rúgókat a matracokba is beépíteni.

1871-ben Heinrich Westphal kifejlesztette a Bonell rugós matracot. A rugós matracok nagyon gyorsan váltak népszerűvé.  

Az 1800-as évek végén felváltotta a Bonell rugó az Epeda rugót. Az epeda egy fűzött rugós szerkezet- „végtelenített” acélszál egymásba fűzésével készült egy darabból. A bonell rugó ezzel ellentétben különálló rugók sorozata.

A Bonell Rugós matracok csoportjába tartozik még a Herkules rugó is. Ezek a Herkules rugós matracok még nagyobb teherbírással rendelkeznek.

1895-ben a Harrods kereskedelmi forgalomba helyezte vízágyát.

XX. század 20-as 30-as évei.

A kárpitozott, rugós matracok elterjedtek széles körben az Egyesült Államokban és Kanadában.

1926-ban a Dunlop bevezetett egy új technológiát: vulkanizált gumiból készítette el a latexhab matracát.

1940-es évek

Észak-Amerikában bemutatták a könnyű japán futon matracot. A futon egy tömött matrac és paplan valamint további kiegészítők együttese, ami elég könnyen összehajtható. Így nap közben félretehető vagy egy tárolóhelyiségben is tartható, a szoba pedig, ahol használják ez által nem csak hálószobának használható. Kinyitott állapotban lapos, lényegében a padlón fekszik, a rugós nyugati matracokkal összehasonlítva viszonylag kemény.

50-es évek

Megjelentek a piacon a habszivacsból készült matracok és párnák.

60-as évek

1966-ben feltalálják a memória habot –a NASA fejlesztésében, ami eredetileg nem alváshoz lett kifejlesztve, hanem nyomáscsökkentésre használták. Először az egészségügyben használták ezeket a matracokat, olyan eseteknél, amikor a betegek hosszú ideig ágyba kényszerültek.

Modern vízágyak megjelenése.

90-es évek

1992-ben a Tempur kezdte el alkalmazni a memory habot a matracgyártásnál.

2000-től

A választás és a kényelem ma a két legfontosabb kulcsszó az alvásban. A rugós matracok szinte korlátlan választéka mellett új típusú habmatracok (például "memória" vagy viszkoelasztikus hab és kifinomult hagyományos latex), valamint felfújható ágyak, vízágyak és csúcstechnológiás hálószobák kínálják az ügyfeleknek vonzónak és kiváló minőségű alternatívákat.

 

Források:

wikipédia

http://www.matratzen-test-sieger.de/geschichte-der-matratze/

http://blog.bettenriese.de/2014/02/03/die-geschichte-der-matratze-von-der-strohmatte-zum-boxspringbett/

http://www.manifatturafalomo.de/blog/matratzen/geschichte-matratze/

https://www.slideshare.net/radar0arrow/the-history-of-the-bed-mattress

http://www.dreams.co.uk/sleep-matters-club/the-history-of-the-mattress/